Автор Тема: Кишмиш Joy(Радость)  (Прочитано 1357 раз)

0 Пользователей и 1 Гость просматривают эту тему.

Оффлайн сергей 54

  • V.I.P.
  • *****
  • Сообщений: 5576
  • Пол: Мужской
  • Регион : Россия,Ростовская обл. Шахты
  • Имя: Сергей
Кишмиш Joy(Радость)
« : 19 Октябрь 2018, 18:27:35 »


Добавлю,отмечают высокие вкусовые качества и устойчивость к грибковым заболеваниям и высокую морозостойкость(до -28С).Я себе посадил для беседки и планирую в будущем держать в неукрывном варианте.


Оффлайн Marat

  • Старожил форума
  • ****
  • Сообщений: 649
  • Пол: Мужской
  • Возможно всё!
  • Регион : Самарская обл. Похвистневский р -н.
  • Имя: Марат
Кишмиш Joy(Радость)
« Ответ #1 : 19 Октябрь 2018, 18:35:38 »
По описаниям почти идеальный безсемянник для севера, прохладного климата. Посадил в этот год.

Оффлайн сергей 54

  • V.I.P.
  • *****
  • Сообщений: 5576
  • Пол: Мужской
  • Регион : Россия,Ростовская обл. Шахты
  • Имя: Сергей
Кишмиш Joy(Радость)
« Ответ #2 : 19 Октябрь 2018, 18:38:44 »
Он наверняка будет отзывчив на  РРР,так что и рудименты уберу - ну и ягода будет крупнее.

Оффлайн Вардан

  • Старожил форума
  • ****
  • Сообщений: 772
  • Пол: Мужской
  • Регион : ЮФО
Кишмиш Joy(Радость)
« Ответ #3 : 19 Октябрь 2018, 20:59:52 »
А насколько Джой схож с Юпитером?
Мне кажется их можно перепутать smile116

Оффлайн Irina

  • Ветеран форума
  • *****
  • Сообщений: 1792
  • Пол: Женский
  • Регион : USA, Massachusetts, 42°08′55″N 72°36′30″W
  • Имя: Ирина.
Кишмиш Joy(Радость)
« Ответ #4 : 20 Октябрь 2018, 02:20:05 »
А насколько Джой схож с Юпитером?
Мне кажется их можно перепутать
Недумаю..  Разница будет видна в цвете ягоды, во вкусе, морозостойкости и времени созревания. Юпитер более морозостойкий.

Юпитер созревает 24 июль. грозди вес, 154 to 221 g, Ягода красно-синяя. Во время наблюдения с 1987- 1998, минимальная температура была –22 °C в декабре 1989, хотя для большинства зим самая низкая температура наблюдалась от –13 to –17 °C.

Джой созревает 11 августа. грозди вес, 254 to 333 g. Ягода сине-чёрная. В целом зимние низкие температуры колебались от -17 ° C (зимы 1996, 1997 и 2011 годов) до -9 ° C (зима 2008 года). Шкурка очень тонкая, вероятно  самая тонкая из любого арканзасского столового винограда.
добавлено 20 Октябрь 2018, 02:38:53
высокую морозостойкость(до -28С).

Сергей откуда такие данные... :o  Во время испытанний самая низкая зимняя температура была -17С. ???
« Последнее редактирование: 20 Октябрь 2018, 02:38:53 от Irina »

Оффлайн сергей 54

  • V.I.P.
  • *****
  • Сообщений: 5576
  • Пол: Мужской
  • Регион : Россия,Ростовская обл. Шахты
  • Имя: Сергей
Кишмиш Joy(Радость)
« Ответ #5 : 20 Октябрь 2018, 07:33:35 »
Сергей откуда такие данные...   Во время испытанний самая низкая зимняя температура была -17С.


https://www.youtube.com/watch?v=24B3xrtiXzM

Оффлайн konctantin

  • V.I.P.
  • *****
  • Сообщений: 12271
  • Пол: Мужской
  • Имя: Константин
Кишмиш Joy(Радость)
« Ответ #6 : 21 Октябрь 2018, 17:52:03 »
Сергей откуда такие данные...   Во время испытанний самая низкая зимняя температура была -17С.
Фантазии лозоводов наших ;) Но в любом случае зимостойкость должна быть выше Виниферы однозначно.

и рудименты уберу
Какие рудименты, Сергей, второй класс бессемянности...

Гиббереллин надо пробовать, вообще лабруски не очень хорошо реагируют, и Юпитер в том числе.

Оффлайн Irina

  • Ветеран форума
  • *****
  • Сообщений: 1792
  • Пол: Женский
  • Регион : USA, Massachusetts, 42°08′55″N 72°36′30″W
  • Имя: Ирина.
Кишмиш Joy(Радость)
« Ответ #7 : 22 Октябрь 2018, 20:44:20 »
Данные: University of Arkansas, полнейшее ,детальное описание сорта , сроки цветения и цвет соцветий и размеры черешковых выемок и листа. ит.д. и.т.п.

DETAILED DESCRIPTION OF THE NEW CULTIVAR.

‘Joy’ differs from its female parent A-1919 in that ‘Joy’ is seedless and has smaller berries. ‘Joy’ differs from it male parent A-1908 as this parent is pink, and has thicker skins.
The following is a detailed description of the botanical and pomological characteristics of the subject grapevine. Color data are presented in Royal Horticultural Society Colour Chart designations, 1986 version, second edition.
Where dimensions, sizes, colors and other characteristics are given, it is to be understood that such characteristics are approximations of averages set forth as accurately as practicable.
The descriptions reported herein are from specimens grown near Clarksville, Ark. Vines used for measurement were irrigated using trickle (drip) irrigation. The data collection was from vines that were 15 years old.

•   Vine:
o   
   Size.—Medium.
   Growth.—Moderately vigorous.
   Density of foliage.—Medium.
   Productivity.—Moderate to highly productive.
   Rootstock.—None; vines tested were own-rooted vines.
   Cold hardiness.—Hardy to 5° C. (−15° C.); possibly more hardy as this was the coldest temperature experienced at the test site
   Shoots (current-season canes).—Color of shoots Yellow-Green Group (144A) consistent on all sides. Anthocyanin is not usually present, but if it is it is on the shoot sides exposed to direct sunlight. Shoot attitude is procumbent.

   Canes (mature measured in winter).—Color of mature cane: base mostly Greyed-Orange Group (177 A and B); midpoint. Greyed Orange Group (177B); terminal Greyed-Orange Group (177B); anthocyanin not observed on mature canes at base, midpoint, or terminal. Length average 2.9 m with range of 1.8 to 4.8 m. Diameter of mature cane: base 0.92 cm, midpoint 0.60 cm, terminal 0.24 cm. Internode length: base 4.5 cm, midpoint 7.9 cm, terminal 2.6 cm. Lenticels present on mature canes at medium density and small (less than 0.5 mm in diameter). Canes mature to tips in the fall.

•   Trunk:
o   
   Shape.—Slender.
   Trunk straps.—Long, split.
   Surface texture.—Shaggy.
   Inner bark color.—Greyed-orange group (166A).
   Outer bark color.—Grey group (201A).

•   Foliage:
o   
   Leaves.—Leaves simple and alternate; shape palmate; number of lobes 1; petiole sinus shape open; venation palmate-pinnate; margin serrated with shape of teeth convex and teeth medium in size. The leaf surface has a waxy/smooth texture. Color of mature leaves: base abaxial — Yellow-Green Group (147B); base adaxial — Green Group (137B); midpoint abaxial — Yellow-Green Group (147B); midpoint adaxial — Green Group (137B); terminal abaxial — Yellow-Green Group (147B and occasionally 146A); terminal adaxial — Green Group (137B and occasionally 146B). No anthocyanin on upper or lower surfaces of leaves or on leaf veins. Color of young leaves: base abaxial — Yellow-Green Group (146D); base adaxial — Yellow-Green Group (146B); midpoint abaxial — Yellow-Green Group (146D); midpoint adaxial — Yellow-Green Group (146C); terminal abaxial — Yellow-Green Group (150D); terminal adaxial — Yellow-Green Group (151C).
   Petioles.—Color on young leaves — Yellow-Green Group (144A). Color of mature petioles — Yellow-Green Group (147B and occasionally 146C). Petiole anthocyanin present on mature leaves on areas most exposed to sunlight. Sinus of mature leaf is 3.5 cm deep and 15.6 cm at widest point. Mature leaves have sparse pubescence. Young leaves have light sparse pubescence on midrib, main veins and secondary veins.
   Tendrils.—Found on the 6th node, opposite. Length 22.3 cm. Texture smooth and usually forked and curled on distal end. Color of mature tendril Greyed-Orange Group 177B. No anthocyanins present.
   Buds.—Average number of buds on a current, single-season cane 46. Dormant bud (compound bud or eye) width 6.4 mm; shape triangular. Color Greyed-Orange Group (165A) and Brown Group (200D). Texture smooth with some rough area.

•   Disease resistance: Moderately resistant to powdery mildew, and downy mildew; susceptible to black rot. Other disease or pest susceptibilities not known.
•   Flowers:
o   
   Sex.—Hermaphrodite.
   Date of bloom.—May 9 (first); May 12 (full).
   Flowers per cluster.—532.
   Stamens.—Number: 5 to 6 and erect. Color: Anther is Yellow-Orange Group (15A) and Filament is Green-White Group (157A).
   Pistil.—Number: 1. Length: 3.1 mm. Color: Yellow-Green Group (144A).
   Pollen.—Color: Yellow Group (2A), normal and fertile.
   Petal.—Cap of 6 fused petals in tubular shape. Color: Yellow-Green Group (144A).
   Sepal.—None.
•   Fruit:
o   
   Maturity.—Midseason; average first ripe dates August 11.
   Berry.—Shape — Elongated oval. Color — Blue Group (103A) to Black Group (202A) and just before complete ripeness are Red-Purple Group (59A). Size — Diameter at equator: 1.5 cm. Diameter at base: 1.4 cm. Diameter at apex: 1.3 cm. Length: 2.4 cm. Weight: 3.23 g. Texture — Non-slipskin. Skin thickness — thin. Seeds — Seedless with 0 to 2 soft textured seeds. Brush length — 3.51 mm. Flavor — Exceptional fruity flavor. Soluble solids — 21.1%.
   Juice.—pH — 3.9. Titratable acidity — 3 g/L tartaric acid. Soluble solids — 21.1%.
   Cluster.—Weight — 154-333 g. mean=239 g. Length — 23.7 cm. Width — 10.2 cm. Berries per cluster — 92-136, mean=118. Cluster per vine — 40. Clusters per shoot — usually two. Peduncle length — 2.24 cm. Pedicle: Length — 1.12 cm. Diameter — 0.15 cm. Color — Yellow-Green Group (145A). Use — Fresh consumption as a table grape is the primary use with market intended for local markets or home gardens. No processing evaluations done.
•   The cultivar: The most distinctive features of the cultivar are its seedless, blue berries of exceptional fruity flavor, medium sized clusters, moderate to high yield, medium vigor, and healthy plant.

Жаль вот так посадят по рекомендациям без укрытия, а потом народ растраиватся будет когда вымерзнет и сорт ругать будут. Здесь на месте рекомендован до 6 зоны, это  минимальные от -17, -23.  Какие придуманные  -28  :(
« Последнее редактирование: 22 Октябрь 2018, 20:59:44 от Irina »